Українці можуть виходити на пенсію пізніше

Українці з необхідним страховим стажем виходять на пенсію в 60 років. Проте громадяни мають право вийти на заслужений відпочинок раніше. Щобільше, в такому випадку можна отримати надбавки, передає Пенсійний кур'єр.

Пенсионеры. Фото: YouTube, скрин
Пенсионеры. Фото: YouTube, скрин

Якщо громадянин має бажання вийти на пенсію пізніше 60 років, то для цього треба звернутися до Пенсійного фонду. Це стосується випадків, якщо Трудова книжка вже в цифровому вигляді (тобто дані про страховий стаж занесені в єдину електронну систему). Якщо ж Трудова книжка тільки в паперовому вигляді, то можна просто не звертатися до ПФУ з заявою про призначення виплат: тоді буде вважатися, що громадянин вирішив вийти на пенсію пізніше.

Якщо вийти на пенсію пізніше, то розмір виплати збільшується таким чином:

  • На 0,5 відсотків за кожен місяць страхового стажу стажу, якщо відстрочка до 60 місяців;
  • На 0,75 відсотків за кожен місяць страхового стажу, якщо відстрочка понад 60 місяців.

"Як наголошують в Пенсійному фонді України, збільшення рахують виключно за повні місяці роботи. Якщо людина пропрацювала неповний місяць, то підвищення за нього не буде, — пояснили експерти.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що громадянам зі статусом Вимушено переміщених осіб пояснили, куди треба звертатися за соціальною допомогою.

Також повідомлялося, що в Укренерго зробили важливу заяву щодо нових відключень світла, яка ситуація в різних регіонах.

Крім того, в Пенсійному фонді України розповіли, яким категоріям громадян можна оформити субсидії на комунальні послуги.