Як ВПО поновити виплати, якщо їх було скасовано

З недавніх пір внутрішньо переміщеним особам влаштували перевірки, у результаті яких можна лишитися допомоги від держави. Якщо так сталося, переселенцям повідомили, що треба зробити, щоб поновити виплати, повідомляє social.com.ua.

Допомога ВПО. Фото: скріншот YouTube-відео
Допомога ВПО. Фото: скріншот YouTube-відео

Кабінет міністрів України ввів перевірки місця проживання внутрішньо переміщених осіб. У будь-який момент до помешкання ВПО може завітати комісія і якщо ВПО не буде на місці, їм потрібно буде з'явитися до органів соціального захисту впродовж 10 днів.

Якщо це правило не виконати, тоді державні виплати від держави будуть скасовані. Мова йде про 2000 грн громадянам працездатного віку та 3000 грн особам з інвалідністю та дітей до 18 років. Цю допомогу держава виплачує щомісяця.

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович також повідомила, що вимушені переселенці можуть поновити ці виплати.

Однак, потрібно довести, що людини не було за вказаною адресою з поважних причин. Наприклад, вона була у відпустці або відрядженні.

Щоб поновити державні виплати, потрібно подавати заяву. Для цього слід особисто звертатися до органів соціального захисту.

Варто зазначити, що також міністерка поділилася першими результатами перевірок. Виявилося, що приблизно 30% вимушених переселенців не проживають за тою адресою, що вказана у документах під час реєстрації як ВПО.

Жолнович поділилася, що є випадки, коли люди переїжджають в інший регіон. Але є випадки, коли вимушені переселенці повертаються додому й ненавмисно не повідомляють про це.

Міністерка додала, що вони вважають, що держава повинна самостійно відстежує їх пересування.

Насправді якщо ВПО вирішить переїхати в інший регіон чи повернутися додому, наприклад, після звільнення території ВСУ, тоді потрібно заздалегідь повідомити орган соцзахисту про це.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що як нараховують та виплачують допомогу ВПО, роз'яснення.

Також ми писали, що в Кабміні вчергове змінили правила надання допомоги ВПО, що змінилося.

Нагадуємо, що опублікована інструкція для ВПО, як отримати допомогу на проживання.