На дитину українським сім'ям доступна нова допомога

Зараз багатьом українцям нелегко виживати, коли в країні продовжується повномасштабна війна. Тому з грудня деякі категорії можуть отримати до 1500 гривень на дитину, повідомляє gsminfo.com.

Деньги. Фото: скриншот YouTube-видео
Деньги. Фото: скриншот YouTube-видео

З грудня в Україні виріс прожитковий мінімум, а разом з ним і підвищилися деякі соціальні виплати, прив'язані до цього розміру.

До них відносяться пенсія, допомога особам з інвалідністю, аліменти тощо. Про останній вид виплат й піде мова. Аліменти на дитину повинен сплачувати один з батьків, який не проживає з нею після розлучення.

Згідно з українським законодавством мінімальний розмір аліментів повинен бути не менше, ніж 50% від прожиткового мінімуму.

Варто зазначити, що в залежності від віку дитини, розмір аліментів відрізняється. Після останнього підвищення прожиткового мінімуму, що відбувся з цього місяця, прожитковий мінімум на дитину до 6 років складає 2272 грн, а на дітей віком від 6 до 18 років цей розмір ще більший – 2833 грн.

Тому, мінімальний розмір аліментів на дитину, якій ще не виповнилося 6 років сягає 1136 грн, а на дитину віком від 6 до 18 років – 1416 грн.

Однак, якщо у батька чи матері, що повинні платити аліменти офіційна заробітна платня висока. То розмір аліментів може складати 100% розміру від прожиткового мінімуму.

Варто зазначити, що в Уряді активно обговорювали ідею відмовитися від прив'язки деяких соціальних виплат до прожиткового мінімуму.

Очевидно, що цей розмір зараз занадто малий, щоб на нього можна було прожити цілий місяць. Особливо зараз, коли через війну ціни стрімко зростають, а рівень інфляції підвищується.

Тому, ще до війни мова йшла про те, що прожитковий мінімум повинен бути не менше, ніж удвічі вищим за нинішній.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що дітям в Україні виділять по 2000 доларів, що треба зробити та куди звертатися.

Також ми писали, що як нараховують та виплачують ВПО допомогу.

Нагадуємо, що українці почнуть отримувати виплати віртуальними грошима, що це за нововведення та що робити пенсіонерам та пільговикам.