ВПО нагадали, коли повинна приходити допомога від держави

Чимало українців були вимушені залишити свої домівки та переїжджати у більш безпечні регіони. Держава гарантує їм щомісячну грошову допомогу на проживання. Стало відомо, у які дати щомісяця проводяться нарахування цієї допомоги, повідомляють Факти.

Деньги. Фото: скриншот YouTube-видео
Деньги. Фото: скриншот YouTube-видео

Допомога від держави для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) нараховується тричі на місяць. Однак, виплату громадяни отримують один раз в місяць.

Тобто в залежності від дати нарахування, а це може бути 3,12 або 23 число кожного місяця, ВПО повинні отримати допомогу від держави.

Варто зазначити, що розмір грошової допомоги не змінився. Для громадян працездатного від 18 років ця сума становить 2000 грн. А людям з інвалідністю та на малолітніх дітей держава виплачує по 3000 грн.

Також може виникнути проблема, коли люди переїхали з небезпечних територій в інший регіон, там отримали статус ВПО, подали заяву на отримання грошової допомоги, а вона не приходить.

В Мінінтеграції пояснили, що якщо затримуються виплати більш ніж на місяць, це може бути пов'язане з технічними проблемами.

У такому разі не слід ще довше чекати, а потрібно звертатися до органів соціального захисту за місцем фактичного перебування.

Фахівці зможуть перевірити інформацію та пояснять причину з затримками виплат. Проблеми можуть бути різними - від невірно наданої інформації до перебоїв.

Так було з майже 300 тисячами переселенців раніше, тому їм потрібно було ще раз подати заяву на допомогу до грудня.

Також у відомстві запевнили, що органи соціального захисту зобов'язані приймати переселенців, незалежно від того, де вони зареєстровані.

Віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук відмітила, що у більшості ВПО дві проблеми - пошук житла та гроші на проживання. Тому Мінреінтеграції співпрацює з міжнародними організаціями, щоб переселенці отримували постійно допомогу.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що Кабмін оновив списки громад, жителі котрих можуть отримувати державну допомогу.

Також ми писали, що для ВПО створили відео інструкцію, як отримати допомогу на проживання.

Нагадуємо, що ВПО з п'яти областей можуть оформити міжнародну допомогу у розмірі 2200 грн.