Стало відомо про важливе рішення влади щодо передачі показань в умовах блекаутів

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила рішення, яке робить неможливим нарахування за неспожиту електрику побутовим споживачам. Про це йдеться у відповідній постанові, яку ухвалили на засіданні 2 грудня.

Электросчетчики. Фото: скриншот YouTube-видео
Электросчетчики. Фото: скриншот YouTube-видео

Це зробили для того, щоб захистити українців в умовах виникнення надзвичайної ситуації в об’єднаній енергетичній системі України та вимушеного обмеження в споживанні електричної енергії спричиненого збройною російською агресією.

З причини аварійних та стабілізаційних відключень, об’єктивно виникають ситуації, коли технічно неможливо передати покази лічильників, при цьому обсяги середньодобового споживання очікувано зменшуються.

У повідомленні сказано: "З метою унеможливлення проведення нарахувань за неспожиту побутовими споживачами електричну енергію даною постановою передбачено ряд дій, які необхідно вжити операторами систем розподілу в аспекті захисту прав споживачів".

Серед них застосування у разі відсутності фактичних показів лічильника понижуючого коефіцієнта споживання електричної енергії під час визначення середньодобового обсягу споживання електричної енергії індивідуальним побутовим споживачам у розрахунковому місяці.

Також обленерго має повідомляти НКРЕКП до 25 календарного дня місяця, що настає за розрахунковим місяцем, щодо величини застосованого коефіцієнта зміни споживання електричної енергії під час розрахунку обсягів надходження в електричні мережі.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, де ворог завдав нових ударів по енергосистемі.

Також повідомлялося, що рф не може більше застосовувати дрони-камікадзе по Україні, а "Укроборонпром" готує ворогові удар у відповідь.

Нагадуємо, що переселенцям стала доступна грошова допомога від міжнародного благодійного фонду – хто і скільки отримає.