В НБУ презентували нові гроші — з'явилися подробиці

Нещодавно експерти казали про те, що будуть розроблятися нові платіжні засоби. Тепер Національний банк України офіційно презентував е-гривні. Це, по суті, цифрова версія національної валюти. Стало відомо,як це буде працювати, передає інформаційний портал Стіна.

Деньги. Фото: YouTube, скрин
Деньги. Фото: YouTube, скрин

Представники національного банку розповіли, для чого можуть використовуватися електронні гривні. Зазначається, що ці гроші можуть йти на цільові соціальні виплати, що дозволить знизити державну видатки на контроль цільового використання коштів. Тобто буде набагато менше паперових документів та додаткових витрат.

Крім того, ці кошти можуть бути використані на операції з обігом віртуальних активів, а також для забезпечення можливості здійснення транскордонних платежів. Тобто йдеться практично про всі функції звичних для українців грошей.

Експерти пояснили, що електронна гривня буде практично виконувати абсолютно всі функції готівкових та безготівкових коштів. Новий тип валюти повинен бути зручним для бізнесу, населення та державних органів.

Точна дата введення такої валюти поки що невідома. Цілком можливо, що електронна гривня також допоможе знизити напругу на фінансові установи.

"Водночас Національний банк, як і більшість центробанків світу, підходитиме до питання випуску власної цифрової валюти зважено та враховуючи, зокрема, потенційний вплив від її запровадження на фінансову систему держави", – зазначають в НБУ.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що в Укренерго пояснили, скільки триватимуть аварійні відключення світла після ворожої атаки 5 грудня.

Також повідомлялося, що українцям перерахували пенсії, кому та які надбавки надійдуть вже з грудня.

Крім того, українцям пояснили, скільки треба проходити військову службу при мобілізації і чи зберігається зарплата на місці роботи.