Як перенесення Різдва з 7 січня на 25 грудня може вплинути на інші свята

З 2017 року в Україні з'явилося ще одне Різдво - офіційно 25 грудня стало вихідним днем, щоби віряни, які святкують Різдво у цю дату, змогли провести його за святковим столом. У цьому році ПЦУ дозволила церквам проводити богослужіння 25 грудня, а не 7 січня. Якщо в Україні все ж таки залишиться одна дата Різдва - 25 грудня, тоді чимало свят теж будуть святкуватися в інші дати, повідомляє Telegram-канал Труха Кропивницький.

Різдво. Фото: скріншот YouTube-відео
Різдво. Фото: скріншот YouTube-відео

Перед Різдвом віряни святкують не менш важливе свято - День святого Миколая. По новоюліанському календарю це свято варто відзначати 6 грудня, а не 19, як звикло багато українців.

Тоді й Щедрий вечір або Маланки розпочинається 31 грудня, а не 13 січня. А Василя припадає на 1 січня, а не на 14 число.

Водохреща на 6 січня, тобто на Святвечір по старому календарю. Тобто, для більшості українців це суттєві зміни, до яких варто звикати не один рік.

Звичайно, що не всі українці у захваті від таких змін, хоча з часом в ПЦУ все ж таки сподівалися, що більшість українців звикне святкувати Святого Миколая та Різдво з більшістю країн, а не так, як було за часів Радянського Союзу.

Тому, у цьому році ПЦУ дозволила церквам, якщо віряни погодилися провести святкове богослужіння 25 грудня, відзначати Різдво у цю дату.

Церковні свята за новим календарем. Фото: Telegram

Однак, у поясненні ПЦУ вказується, що у цьому році, як і раніше, буде відзначатися День святого Миколая 19 грудня. А Різдво Христове 7 січня також залишається святом.

Тобто, поки що таких кардинальних змін в Україні не сталося.

Також у ПЦУ відмітили, що зміни у святкуванні великих церковних свят можуть відбутися й за бажанням вірян, які продемонструють своє рішення не тільки на словах, але й на діях.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що святкують у грудні та скільки вихідних мають українці.

Також ми писали, що яке церковне свято відзначають у суботу, 3 грудня.

Нагадуємо, що синоптики попередили про погоду на вихідні в Україні.