Раніше на озері Витовець у Бортничах був прекрасний пляж, згадують місцеві жителі. Сьогодні ж тони піску щоденно вивозяться вантажівками за межі мікрорайону. Компанія «Гідромеханізація», яка орендувала ділянку начебто для будівництва нового житлового масиву, насправді банально розкрадає надра. Поліція закриває очі на безчинство, адже ланцюг зв’язків у цій справі веде до вищих ешелонів влади.

Як стверджують активісти, що боряться за збереження надр у Бортничах, фінансистом усієї схеми незаконного видобутку піску є «Завод ЗБК імені Ковальської». А покровителями виступають люди з найближчого оточення мера Києва Віталія Кличка. Можливо тому справи проти порушників припадають пилом в Дарницькому управлінні поліції і ніяк не дійдуть до суду. А всіх, хто намагається перешкоджати вивозити пісок, поліція розштовхує і арештовує. Мало хто в правоохоронній системі здатен протистояти чорному налу Ковальської…

Історія почалася у 2006 році, коли Київська міська рада своїм рішенням №572/629 передала ВАТ «Гідромеханізація» у довгострокову оренду земельну ділянку загальною площею 84,30 га для розробки кар'єру піску №7. Згідно з Договором оренди земельних ділянок, укладеним між ВАТ «Гідромеханізація» та Київською міською радою06.07.2007ВАТ «Гідромеханізація» отримало в оренду земельні ділянки з цільовим призначенням «для виконання інженерної підготовки території житлових масивів у мікрорайоні Бортничі у Дарницькому районі м. Києва».

Яким же було здивування місцевих жителів, коли замість того, щоб розрівнювати намиті гори піску для підготовки території під будівництво, його почали вивозити вантажівками з Бортничів. Сьогодні представники товариства «Гідромеханізація» вже у відкриту розпоряджаються видобутим піском не як користувачі, а як власники, нахабно порушуючи умови договору з Київрадою про цільове призначення.

В минулому році Державне бюро розслідувань і прокурори Генеральної прокуратури України спіймали директора компанії на крадіжці піску, пред’явили підозру, заарештували пісок. Однак далі справа не просунулася, а вантажівки з піском як їздили, так і їздять в бік заводу Ковальської.

Згідно з даними самого товариства «Гідромеханізація», поданими до контролюючих органів, тільки протягом 2015-2017 років обсяг видобутого на Бортницькому родовищі піску склав 1,75 млн. кубічних метрів. Його орієнтовна вартість складає 150 мільйонів гривень – саме стільки втратила громада Києва лише за три роки. Відповідно за весь час оренди ділянки збитки можуть скласти більше півмільярда гривень. І кошти будуть продовжувати втікати, як пісок крізь пальці – під пильним захистом поліції Дарницького району та патронатом високопосадовців. Допоки не закінчиться ланцюг вантажівокз піском із Бортничів, що розбиваючи дороги, залишають місцевим жителям лишерозграбований пустир.